ADSL 512K Balonu

Türk Telekom'un, ADSL internet hizmetlerinde yeni bir tarifeye geçiş haberlerini okuduğumuz zaman hepimiz çok sevinmiştik. En düşük bağlantı hızı 256K'dan 512'ye çıkacak ve yüksek hızlı diğer internet bağlantı ücretlerinde indirim yapılacaktı.

Habere göre 256K kullanıcıları aynı ücretle 2 kat daha hızlı servis alacak diğer kullanıcılar ise önceden aldıkları servisi almaya devam edecek ama öncekinin yarı fiyatını ödeyecekti. Geçiş kademeli olarak yapılacak ve 1 Mayıs 2005'te tamamlanacaktı. Bu müjde, Türkiye'de telekom kurumlarından sorumlu en yüksek devlet adamı Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım tarafından verilmişti.

Bu haber kendilerini doğrudan ilgilendirmesi sebebiyle internet - özellikle de ADSL - kullanıcıları arasında çok ilgi gördü ve inanılmaz bir hızla yayıldı. Google'a "adsl 512 binali yıldırım" yazıldığında gelen sonuçlardan bunu görmek çok güç değil.

Konuyla ilgili çeşitli forumlar açıldı ve insanlar fikirlerini belirttiler. Bunlardan üçü: Türkiye'de donanım ile ilgili önemli sitelerden donanimhaber.com ve ADSL sayesinde çok fazla film izleme imkani bulan DivX (DVD medyasındaki filmlerin sıkıştırılıp daha küçük alanlara örneğin CD'lere kaydedilebilmesini sağlayan video formatı) sevenlerin Türkiye'de çok rağbet ettiği divxforever.com, editörümüz Ekim Kaya'nın daha önceki bloglarında bahsettiği eksisozluk sitelerindeki forumlar. Fikirler olumlu da olsa olumsuz da olsa aslında yapılan yorumlarda hep insanların aklının bir köşesinde bu haberin gerçekleşeceğine dair bir inanç vardı. Aslında bu çok normaldi çünkü insanlar iki nedene çok güveniyorlardı. Birinci sebep; açıklamanın Ulaştırma Bakanı tarafından yapılıyor olmasıydı. Ikinci ve belki de herkesi gerçekten umutlandıran neden ise daha önce benzer bir olayın yaşanmış olmasıydı. Türk Telekom ADSL servisini başlangıçta en düşük hız olarak 128K belirlemişti. Ancak bir süre sonra en düşük hız 256K olmuş ücretlendirmeler yeniden düzenlenmişti ve ADSL kullanıcıları ayni ücrete 2 kat hızlı ya da aynı hizmeti yarı fiyatına almaya başlamıştı.

Herkes bir 1 Mayıs'ı bekledi. Hatta beklemeyenler oldu ve aşamalı bir geçiş olduğu için belki de kendi portlarınının hızının arttırılabileceğini düşünerek defalarca modemlerini resetlediler. Ancak sonuç hayal kırıklığıydı :(

Peki bu haberler neden çıkmıştı? Neden Türk Telekom bu haberlere sahip çıkmamış olsa bile hiçbir zaman çıkıp böyle birşey yok diye bir açıklama getirmemişti olaya. Kurumun çağrı merkezini arayıp bizzat sorduğumda çalışan bana verdiği yanıt böyle bir söylenti olduğunu, ancak kendilerine böyle bir bilginin kesin olarak gelmediğini eğer geçiş olacaksa bunun açıklanacağını söylemişti. Yani yine konunun üstünü açık bırakmıştı.

Aslında cevap çok basit. Çünkü Türk Telekom Brezilya dizilerini aratmayacak şekilde bir özelleştirilme sürecine girmişti ve bu yüzden eline geçen bütün fırsatları değerlendirip şirketin değerini arttıracaktı. Çıkan bu haber de Türk Telekom'un olası müşterileri için bir beklenti getirecek ve ADSL abone sayısı artacaktı. Kurumun abone artışını istemesi çok normal; eğer bir malınız varsa ve onu satmak niyetindeyseniz değerini arttırmak için çalışmanız çok doğal. Ama bizim buradaki eleştirimiz kurum yetkililerinin bu sürece girmeden önce neden bu kadar aktif, müşteriyi düşünen, karı arttıracak ama kullanıcılara daha iyi hizmetler verebilecek gelişimler içinde olmadıkları. Tekel oldukları zaman süresince her zaman müşteri ilişkilerinde işleri yokuşa süren Türk Telekom yetkililerinin bizce bir daha düşünmesi gerek: Bu haberleri yalanlamayarak kurumun değerini arttırımak amacıyla etik bir davranış mı göstermiş oluyorlar.

Ekşi sözlükten üç başlık:
Minimum ADSL hızının 512 kbps olması
Minimum ADSL hızının 512 kbps olmaması
Minimum adsl hizinin temmuzda 512 kbps olmasi

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Valla herkes nasıl da inandı bu balona.. Kastırıp sözde ADSL2+ desteksiz modemlerden alan arkadaşlara da buradan geçmiş olsun dileklerimle selamlıyorum..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tele.com.tr Blog'unda yeni yayın politikamızın ilk ürünü

Türk Telekom özelleştirilmeli

İlk kişisel "denizaltım"