Google Down... :(

Bu sabah telekom ve internet haberlerini bulup siteye aktarmaya çalışırken en çok dikkatimi çeken haber Google'ın 15 dakika süre ile servis verememesi oldu. Bütün dünyada büyük yankı uyandırmıştı bu haber. Herkes birşeyler yazmış, Google birşeyler açıklamıştı. Başkaları tarafından söylenen Google'ın hacklenmiş olabileceği, Google'ın söylediği ise bir dns problemi ve 15 dakika kadar bir zamanda sorunun ortadan kaldırıldığı. Bayağı bir tufan kopmuş dünyada.

Peki Neden böyle?

Çünkü google çökmez, google her zaman en iyidir. Başka arama motorları kullanılsa bile herkes google'in en aranır sonuçları çıkardığını bilir.

Bu inanılmaz bir başarıdır. Müşterilerinizi seçme hakkınız olmayan bir ortam olan internette hem de sayısız rakibiniz ve sizi alt etmek isteyen binlerce hacker varken çok kısa bir süre içerisinde böyle bir güveni elde etmek ve ayda 200 milyon aramaya cevap vererek herkes tarafından en iyi olarak gösterilmek çok büyük bir ayrıcalıktır.

Kişisel fikrim: google bu işi çok iyi yapıyor. Ve yaptığı açıklamanın doğruluğuna inanıyorum.

Bununla birlikte geçen hafta google Web Accelerator adında yeni bir ürün çıkardı. Bu ürün sayesinde web hızlanacak. Ancak yine tartışmalar google'ı hedef aldı bu yazılım nedeniyle. Özel hayat koruyucuları derhal tartışmalar başlattı. Google insanların nereye girdiklerini takip ediyor diye. Ancak google'ın yaptığı açıklamaya göre kişisel bir takip değil kitle olarak bir takip sözkonusu idi. Ama bu noktada başka bir eleştiri girdi devreye. Google reklam servisleri için bu verileri kullanacak mıydı? Aslında benim de beklemediğim bir yanıt geldi. "Şu an için düşünmüyoruz ancak gelecekte göz önünde bulundurulabilir." Google çok başarılı reklam servislerini hiçbir zaman kullanıcılarını rahatsız etmeden sürdürüyor ve böyle bir yol izleyeceğini açıkçası tahmin etmiyorum.

Tekrar asıl konumuza dönersek google'ın 15 dakika süre ile servis verememesi kendisi için büyük ayıptır. Biz onları hiç down olmayan bir servis olarak biliyoruz. Googlesız internet düşünemiyoruz. Bizi bu hale onlar getirdiler. Ne arıyorsak bulduk onlarla ve daha iyisi çıkana kadar da böyle devam edecek bu. Her istediğimiz zaman bu sayfaya erişmeliyiz.
Editörümüz Ekim Kaya ile geçen bir diyaloga yer vermek istiyorum bu noktada. Yine bir blog yazmaya çalışırken http://www.blogger.com/ adresi gelmiyordu. Kendisine söyledim. Olamaz, google servisi dedi. O zaman ben de hak verdim, olamazdı. Araştırdık sorun maalesef yine Turk Telekom'du...

Bundan sonra google'ın hatta internet ve telekomünikasyon alanında servis veren hiçbir şirketin problem yaşamaması dileğiyle.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tele.com.tr Blog'unda yeni yayın politikamızın ilk ürünü

Türk Telekom özelleştirilmeli

İlk kişisel "denizaltım"