Türkçe bilen, şirketinizle ilgili soruların yanıtını bilen, zamanın değerini bilen bilgitabanı uygulaması: BirBilen

İK'dan, ürün yönetiminden ya da pazarlamadan aylar önce e-posta ile gelen bir dosyayı arıyor, ya da intranet'te bulunduğundan emin olduğunuz bir PDF'e ulaşmaya çalışıyorsunuz. Doğru anahtar sözcüğü 'bulamadıkça' dosyayı bulmanız imkansız! Bulduğunuz bir dosya var, ama eski tarihli. Peki neden hala orada duruyor?

Doküman arama-indeksleme çözümlerinin yaygın bir handikapı var: Türkçe bilmemeleri. Peki bir yazılımın Türkçe bilmesi neyi sağlar? Örneğin 'kart' sözcüğü ile 'kartlar' sözcüğünün aynı köke sahip olduğunu bilmesini... Dolayısıyla, sözcüğün en temel hali olan 'kart' sözcüğüyle arama yaparsınız, oysa dosyada bu sözcük 'kartlar' şeklinde geçiyor. Bu yüzden bulamıyorsunuz.

Bırakın nasıl arama yapmanız gerektiğini bilmenizi gerektirmeyi, imla hatalarınızı bile tolere eden, girdiğiniz sözcüklerin eşanlamlılarını da içeren sonuçlar getiren bir bilgitabanı uygulaması geliştirildi: BirBilen.

Aşağıdaki iki ekran görüntüsü fikir verecektir, daha fazla bilgi için lütfen BirBilen sitesini ziyaret edin ya da http://bit.ly/Bir-Bilen adresinden tanıtım dosyasını indirin.


BirBilen imla hatalarınızı görmezden gelip doğru sonucu öneriyor:



Türkçe bilen BirBilen, araç-taşıt-vasıta ile tür-çeşit sözcüklerinin aynı anlamla kullanıldığını biliyor ve yazdığınız terimlere bağlı kalmıyor:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tele.com.tr Blog'unda yeni yayın politikamızın ilk ürünü

Türk Telekom özelleştirilmeli

Telekomünikasyonun gücünü ispatlayan telekomünikasyon dergisi