İnternet sitesini verimli kullanmaya çalışan genç dergi ekibimiz ve sitenin altyapısı hakkında notlar

Bu blog'u kendimizi övmek için kullanacak değilim, bu şekilde okuyucu ilgisi sağlayamayacağımızı biliyorum ama ne yalan söyleyeyim, web sitemizle gurur duyuyoruz. Her sabah 10.000'den fazla kişiye (bu sayıya günde ortalama 10 kişi ekleniyor), basından derlediğimiz telekom haberlerini ulaştırıyor ve bu metinleri sitemize ekliyoruz. Her sabah 07:00'den itibaren -saat farkı çok erken kalkmasını gerektiriyor- tüm gazetelerin web sitelerini tarayan çalışanımız Öznur, İtalya'da yüksek lisans eğitimini sürdürüyor ve şu sıralar "araçlar ve komünikasyon" başlıklı tezini hazırlamakla meşgul. Ben de bir teknoloji bağımlısı olarak, özellikle küresel konumlandırma sistemi tabanlı projeleriyle ilgili naçizane görüşlerimi onunla paylaşıyorum. 25 Nisan'da Öznur'un doğum günüymüş, bu blog da ona geçmiş doğum günü sürprizi olsun! Resimde Öznur, erkek arkadaşı ile birlikte görülüyor. (Teknoloji bağımlılığı meselesine de bir blog'umda değinmeliyim)

Öznur bu işi 2004'ün son aylarından beri yapıyor ve bu süre içinde binlerce telekom haberinin web sitemizde yer almasını sağladı. Pek çok telekomünikasyon firması yöneticisi, ekonomist ya da işletmeci için çok önemli bir kaynak yarattığımızı düşünüyorum. Bir diğer içerik üretimi de, 16 üniversite öğrencisi gencin gün boyunca 4500 farklı kaynaktan Türkçe'ye çevirdiği "Dünyadan telekomünikasyon haberleri" sayfalarımızda gerçekleşiyor. Arı gibi çalışan bu ekip, sadece birkaç ay içinde Google pagerank'imizin sıfırdan 5'e yükselmesini sağladı!

Teklan adlı İnternet servis sağlayıcıdan barındırma hizmeti aldığımız web sunucumuz, İnternet'e bize ayrılmış 1 Mbit'lik bant genişliğine sahip bir hat üzerinden bağlı. Bu konuda başka servis sağlayıcılarla barter çalışması yapmak çeşitli zamanlarda gündeme geldiyse de, henüz hayata geçirilemedi. (İlgilenen firma yetkililerine duyurulur!)


Web sunucumuzun İnternet trafiğini gösteren yukarıdaki CACTI grafiği, sabah 08:00'de başlayan ziyaretçi trafiğinin, 10:00-11:30 arasında devam eden e-posta gönderimi sırasında maksimum düzeye ulaştığını söylüyor. Gün içinde çeşitli zamanlarda, Tele.com.tr web sitesindeki yüksek trafik yaratılan anlar da çokluortam dosyalarının kullanımına denk geliyor. Özellikle Telekom 2005 Fuarı ve Konferansı sonrasında, etkinlik süresince gerçekleşen panel ve seminerler her gün onlarca kişi tarafından izlenmekte ve web üzerinden kayıt olan izleyicilerin iletişim bilgileri, semineri veren kişiye şöyle bir e-posta ile anında ulaştırılmakta. Böylece seminer sırasında salonda bulunan yüzlerce kişiye, tüm dünyadan binlerce yeni izleyici eklenmiş oluyor.

Bugün gün boyunca Sabancı Üniversitesi'nde düzenlenen telekomünikasyon konferansında olacağım, konferansa katılacak okurlarımızla orada görüşmek dileğiyle...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tele.com.tr Blog'unda yeni yayın politikamızın ilk ürünü

Türk Telekom özelleştirilmeli

İlk kişisel "denizaltım"