Yeşil Otobüs ve Cep Telefonları

Türk halkının en çok sahip çıktığı teknolojik alet olan cep telefonu ve Türk halkının en çok sahip çıktığı kural "yeşil otobüslerde cep telefonu yasağı" ...

Eminim Istanbul'da (bu şehirde yaşadığım için, belki diğer şehirlerde de vardır) çok da uzun olmayan bir süre önce kullanılmaya başlayan ve içlerinde cep telefonu kullanımının yasak olduğu yeşil otobüslerde, bu kurala karşın telefonla konuşan ve buna itiraz eden sade vatandaşların tartışmalarına şahit olmuşsunuzdur. Ben de bugünden önce defalarca bu tip tartışmalara şahit oldum ve bunların sonunda karar verdim ki Türk halkının en çok sahip çıktığı kural "Yeşil Otobüslerde Cep Telefonu ile Görüşmek Yasak" tır...

Ama bugün yaşadığım bir olay çok değişik düşünceler yarattı kafamda. Otogar'a gitmek üzere Mecidiyeköy'den Yeşil bir otobüse bindim. Otobüs giderek dolmaya başladı. Bu sırada birinin telefonu çaldı. Ve derhal şoför de dahil olmak üzere bütün otobüs adama döndü. Sanki elinde yüklü miktarda patlayıcı olan adam otobüsü patlatmak üzere bir fitili ateşlemek üzereymiş gibi. Adamın görünümünden ve belki de ilk defa geldiği Istanbul'dan dönerken otobüste karşılaştığı bu tepkiye verdiği (aslında veremediği) karşılıktan bu kuraldan pek de haberi olmadığını tahmin ettim. Adam otobüs sakinleri tarafından infaz edilmişti, farketmemiş olabilirdi konuşmanın yasak olduğunu.

Otogara biraz daha yaklaştığımızda bir telefon daha çaldı. Bütün otobüs sesin geldiği yere döndü. Adam telefonu açıp umarsızca konuşmaya başladı. Başta vatandaşlar pek tepki veremediler zira bu kadar kolay konuşan biri birşeylere güveniyor olmalıydı diye düşündüler herhalde :) Daha sonra sade bir vatandaş patladı ve kardeşim konuşmak yasak diye bir çıkış yaptı. Ama karşılık çok farklı geldi beklenenden. Telefon ile konuşan genç, "benim konuşmamı kimse engelleyemez" dedi. Tepki biraz daha arttı otobüste. Bunu üzerine adam cenazesi olduğunu, memleketine gittiğini ve mutlaka konuşması gerektiğini söyledi bağırarak. Bu sefer tepkili Türk vatandaşının merhameti çıktı ortaya ve "tamam anlıyoruz ama bizi de öldüreceksin" gibi ılımlı tepkiler gelmeye devam etti. Bu arada arkadan sadece adamın telefonla konuştuğunu duyan ve kaba kuvvet göstererek kendini ispatlama çabasında olan bir başka genç "Ne diyorsun sen diyerek" hışımla kalktı yerinden ama destek bulamayınca oturmak zorunda kaldı. Bu arada şoför otobüsü durdurdu ve o da bağırmaya başladı. Otobüste her kafadan bir ses çıkıyordu, biri "yazık", biri "kardeşim ne yapalım" diyordu. Telefonla konuşan genç dayanamayarak açın kapıyı "ben inmek istiyorum" dedi ve "Yeşil Otobüs"ten inip telefonunu hışımla yere fırlattı...

Olay çok "tele"sosyolojik aslında :)

Şimdi bir sorum var: Cep telefonları "Yeşil Otobüsler"e ne gibi bir zarar veriyor? da yasaklar???
Sanırım bu soruya verilecek cevap çok önemli. Çünkü bunu herkes öğrenmeli, telefonla konuşan genç de ona tepki gösteren vatandaşlar da. Belki çocuk hakikaten çok tehlikeli bir iş yapıyor ve cenazesi olmasına karşın buna kalkışmayacak belki de vatandaşlar fazla tepki veriyorlar konuşanlara. Küçük istisnalar olabilir bu kuralı delebilecek.

ABS'li araçlar, "Yeşil Otobüs", uçak, benzin istasyonları ve aklıma gelmeyen bir sürü yer. Cep telefonları buralarda neden yasaklar? Birileri açıklasın artık...

Yorumlar

Adsız dedi ki…
ABS sistemi elektronik sensörler içerdiği için, ve bu sensörler cep telefonlarından yayılan mikro dalga yayılımından etkilendiği için arasıra sorun çıkarabiliyorlar. Benim söz etmek istediğim başka bir konu, ankaradaki yeşil otobüsler. O yeşil otobüslerin çoğu ABS icat edilmeden önceki döneme rastlıyor, en azından bizim şehirde. Zaten her yolculuk bğyğk bir tehlike burada ki otobüslerle, o yüzden otobüste uydu telefonuyla da konuşsan birşey fark etmiyor.
Manhem dedi ki…
yeşil otobüslerde ABS sistemi yüzünden bu yasak olmakla birlikte, benim dikkatimi çeken şey; bu otobüslerde cep telefonu çalanların diğer yolcularca karşılaştığı tepki. Zira bu tepkiyi gösterenlerin %90'ının cep telefonu açıktır ve bazıları da bir süre sonra çalınca yüzsüz yüzsüz açarlar. Benzer konu metrolar içinde geçerli. Metrolar mekanik olduğu için eskiden bu cep telefonu yasağına bir anlam veremez ve sadece "saygı" amaçlı olduğunu düşünürdüm. Nitekim bu yasağı yakınlarda kaldırdılar ve yasak kalktından sonra cep telefonu ile konuşurken bana ikaz yapmaya çalışan birine gerekli cevabı verdim. "Uyarıyı iyi oku salakçım. Rahatsız etmeden konuşabilirsiniz yazıyor."
Ben şahsen bir yeşil otobüste bizzat şoförün cep telefonu ile konuştuğunu gördüğümden beri sessiz mod'da ve açık tutuyorum. Ne zamanki herkes kapatır ben de kapatırım.
Yiğit N dedi ki…
Benim edindiğim bilgilere göre ise Mercedes tarafından üretilen bu otobüslerin kafes sistemlerinin telefonların yaydığı dalgaları arttırıcı yönde etki göstermesi ve de bu etkinin insan sağlığını tehdit edebilecek boyutta olmasından dolayı bu otobüslerde telefon kullanımının yasak olduğu.
Adsız dedi ki…
ABS sisteminin kablolari muhafazali, yani shield'lidir. Bu sebeple olabilecek enterferanslar zaten engellenmistir.
Sozkonusu otobuste bir tek otomatik vites beyni elektromanyetik rezonanstan etkilenebilecektir, bu da zaten uygun kablo topraklamalari ile minimuma indirilmistir.

Ayrica ikinci bir senaryo. Diyelim bu bahsi gecen etkilenme noktasi beyin, otobusun onunde olsun. Veya arkasinda farketmez. Bu durumda otobusun tam yaninda arabasi ile cep telefonu ile konusan bir sahis bu beyne otobusteki herhangi bir insandan daha yakin olabilir. Ve de otobusun icindeki kisilerden dolayi korkulan sonuc, disindaki bir insan yuzunden olusabilir.

Bu durumda soyle bir kural daha koymamiz lazim "LUTFEN OTOBUSUN ETRAFINDA CEP TELEFONU KULLANMAYINIZ"
Adsız dedi ki…
haftada en az 3 gun gunde de 2,5 saatten fazla yesil otobus kullanan biri olarak sunu soyliim otobus bozuluo arkadas :) yani en azından bazı soforler konusan birisini gorurse cekio saga duruo otobus bozuldu inin asagi.. hadi bakalım bekle (pek cok kez geldi basıma onu bunu itio kakıo boguyomu arabayi nabio bilmiom bozuluo (yada gercekten cep telefonunundan bozuluo) sora 2 otobusluk insan 1 otobuse binio soforde butun yolu bi basina ooohh keyfim keyif diip kendi otobusu ile gelio ha komplo teorisimi diosunuz biz mecidiyekoye varioruz 15 dakika sora bozuk otobusumuz tinimini gelio gayet saglam olarak
Adsız dedi ki…
Bende otobüsün gerçekten stop ettiğine şahit olmadan önce böyle birşeyin olacağına ihtimal vermiyordum. Lakin telefonu çalınca açan bir x kişisi tarafından aracın stop ettirildiğine şahit olduğumdan beri telefonumu açık tutsam dahi çalarsa açmıyorum.
Telefonun açık olması değil çaldığında açıp konuşma yapılması etkiliyor..
Adsız dedi ki…
"yaw insaf!". Ben Ankara'da yaşayan bir öğrenci olarak, İstanbul^daki bu olayı bir türlü anlayamıyorum. Evet Bende bu durum ile karşı karşıya kaldım. Beşiktaş'tan Eminönü'ne giderken telefonum çaldı ve gayet rahat birşekilde actım konuştum. Çünkü bu Ankara'da gayet normal, Taki olayı abartma boyutuna getirmeyene kadar.( bağırarak konuşmalar). Ama otobus ahalisi ve özellikle şöförden aldığım tepki karşısında şoke ugradım. Sakin birşekilde acıklama yaparak;"iyide kardeşim aynı otobusler ile ankara'da konuşuyoruz, bizde oyle bir yasak yok. Ve bir sorun dahi cıkmadı.....". Ama linç edilme tehlikesi karşı kapadım telefonu tabiki,çünkü karşımdaki kalabalık uzlaşmacı tavırdan son derece uzaktı. daha komiği ise yolculardan bir amca'nın yorumu idi;"ankara'da politikacılara yalakalık olsun diye yasaklamıyorlardır". :D

Epey bir zaman evvel. meşhur bir blog sitesinde yayınlanan bir makale'de ise bu konu tartışılmıştı. Orda mercedes firmasına ait bir acıklamadn alıntı yapılmıştı.yanlış hatırlamıyorsam; toplu taşım araclarında cep telelfonların bir etkisi olmadığı konusunda idi. Bunun en buyuk ispatı ise yıllardır Ankara'da cep telefonu nediniyle bozulan bir otobus görmeyişim tabiki. Otobuslerin başka bir nedenden dolayı bozulup(mesela bakımsızlık ki bunlar belediyenin sorumluluğunda) suçun hemen cep telefonuna atılması bence duşundurucu.(yada kacamak bir cevap)

görüyorsunuz ya, olayın birde coğrafi sorunu da var. Ankara'da serbest ama İstanbul'da yasak.

Yasagın tam nedenini bilmiyoruz galiba. sorun ABS mi yoksa Kalp pili takan vatandaşlar mı? buda İstanbuldaki yasak resimleri üzerindeki yazıdan aklıma takılan bir mesele."...kalp vakfi...."

Ek olarak Şunuda soyleyeyim. Bindiğim otobus Ankara'daki mercedesler ile aynı model olanlar.
faruk dedi ki…
cep telefonlarinin yaydigi dalgalarin yesil otobuslerde bir zarara yol acmadigi mercedes tarafindan aciklandi. isin garibi, alti yildan beri ilk kez birinin kafasi calisti da gidip konuyu mercedes'e sormayi akil edebildi.

bakin burada yazmistim o gun.

ayrica yillardan beri abs sistemli ozel araclarda cep telefonu kullaniyorum ve bir sorun cikmadi. ya cok sansliyim ya da isin icinde baska bir is var.
Adsız dedi ki…
Eğer ki yeşil otobüslerde cep telefonu kullanmak hiçbir yerde yasak değil, otobüstekilerin %75 inin telefonu açık ve bir sorun çıkmıyorsa, neden belediye başkanın otobüs içinde yaşanan bu kavgaları önlemek için bir açıklama yapmıyor. Neden kimse hem mercedes benz Turk'e hemde iett' ye bir açıklama yapması için baskı yapmıyor. Yetkili birileri tarafından açıklama yapılması gerektiğini düşünen arkadaşlar hem belediye başkanlığına, hem iett'ye hemde Mercedes benz Turk firmasına mail attıp yada arayıp bir açıklama yapın kardeşim deyiniz. Çoğunluk kazanır.
Adsız dedi ki…
iett otobüslerindeki yasağın arıza ile alakası yoktur.iett dışındaki bütün abs fren sistemli araçlarda cep telefonuyla konuşmak serbestir.yüzlerce kişiyi taşıyan otobüsü koruma altına almamak büyük aptallık olur.YASAĞIN SEBEBİ İNSANLAR BİRBİRLERİYLE TARTIŞSIN.TANSİYONLAR YÜKSELSİN.HERKES SİNİRLENSİN.TÜRK MİLLETİ KAVGA ETMEYİ ÖĞRENSİN DİYEDİR.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Free mail list, E-mail lists, Bulk e-mail, E-mail addresses

İlk anketimizin sonucu: Türk Telekom satılsın da, kime satılırsa satılsın!

Türk Telekom özelleştirilmeli