Daha iyisini yapmadıkça bir şeyi eleştirmek yasaklansa

Başlıktaki makul bir talep gibi görünmüyor, değil mi? Herkes her şeyi eleştirme hakkına sahiptir çünkü... Evet öyledir, ama çok büyük bir şanssızlık eseri bizim insanımızda şu dört olumsuzluk bir arada toplanmış:

1- Hepimiz her konuda bilgi ve görüş sahibiyiz,
2- Kendimizi başkasının yerine koymayı başaramıyoruz,
3- Makul olmak önceliklerimiz arasında değil,
4- Eleştiriden tek anladığımız, yermek... Yapıcı eleştiri yapamıyoruz.

Hemen şu notu düşmeliyim, eleştiriye karşı değilim... Ama bir şeyler üretme niyeti taşıyan insanlar adına bir sıkıntım var ve en azından bunu dile getirme hakkım olduğunu düşünüyorum. Benim enerji emici olarak adlandırdığım üretmeyen insanların sayısı, üretenlerinkine göre ezici bir çoğunluk arz ediyor. Ve Facebook arkadaşlarımdan bile görülebileceği üzere, benim çevremdeki insanların çoğu üretenlerden oluşuyor. Enerji emicilerden hem özel hayatımda, hem de iş hayatımda uzak durmaya çalışıyorum. Enerji emiciler, iş yapacak enerjiye sahip olmadıklarından olsa gerek, başkalarının yaptıkları hakkında ileri geri konuşarak, onlardan emdikleri enerjiyle beslenmeye çalışıyor.

Konuşma eylemi zeka, birikim, enerji, emek gerektirmiyor. Bu yüzden herkes bir resmin, bir ürünün, bir projenin karşısına geçip "olmamış" diyebilir... Birinci maddedeki gibi, kimse karşısına geçip "hangi objektif bilgi birikimine göre olmamış?" diye sormadıkça bir enerji emici bunu sürdürmeye devam edecektir, o beğenmediyse, bitmiştir. İkinci madde gereğince, bir enerji emici üreten kişinin üretimi hangi şartlarda gerçekleştirdiğine de kafa yormak durumunda değil. Üçüncü madde diyor ki, enerji emici kişi ne kadar abartırsa abartsın, "eleştirisini" sorgulamadan kabul eden birileri olacaktır. Hatta abarttıkça iddiasını kuvvetlendirdiğini düşünecektir. Bu yüzden bel altı vurmaktan çekinmez. Dördüncü madde geçerli olmasaydı, zaten enerji emicinin varlık amacına ters düşülmüş olurdu. Enerji emicinin amacı doğru yol göstermek değil,enerji emmek...

Aslında başlıktaki bir talep değil, başlığa sığmadığı için tamamını yazamadığım bir saptama: "Daha iyisini yapmadıkça başkasının yaptığını eleştirmek yasaklansa, Türkiye'de pek çok kişi konuşamaz hale gelir..."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tele.com.tr Blog'unda yeni yayın politikamızın ilk ürünü

Türk Telekom özelleştirilmeli

İlk kişisel "denizaltım"